Rzeźnicy pilnie poszukiwani

W zawodzie rzeźnika najważniejsze są kwalifikacje i doświadczenie oraz gotowość do ciężkiej pracy. Znajomość języków znajduje się tu na drugim planie, choć nie pozostaje bez wpływu na wysokość zarobków.

Przed podjęciem zatrudnienia kandydaci na pracowników przechodzą tzw. test noża. Ma on na celu sprawdzenie ich praktycznych umiejętności. Jeśli nie czujesz się na siłach, aby pracować przy wykrawaniu mięsa, możesz poszukać zajęcia w magazynach chłodniczych lub na taśmie przy pakowaniu gotowych produktów. Bardzo istotną kwestią w każdym zakładzie produkującym przetwory mięsne jest utrzymanie czystości. Dlatego ważną rolę odgrywa tam personel sprzątający.

Przyuczają do zawodu
Nie trzeba być wykwalifikowanym rzeźnikiem, aby podjąć pracę w branży mięsnej. Zapotrzebowanie na pracowników tego sektora jest tak duże, że coraz więcej pracodawców z Niemiec i Wielkiej Brytanii przyucza chętnych do zawodu. Dzięki temu szansę na zatrudnienie mają też osoby bez doświadczenia.

Firmy szkolą na rzeźników osoby zatrudnione przy pakowaniu mięsa. Szukają też pracowników bez doświadczenia oferując im możliwość przyuczenia do zawodu. Przygotowanie nowicjusza do wykonywania tej profesji wymaga 6-12 miesięcy praktyki. Czas ten zależy od indywidualnych predyspozycji pracownika.

Zarobki rzeźników na Wyspach są bardzo zróżnicowane. Polacy zatrudnieni przez brytyjskie agencje zarabiają przeważnie 7,50 funta za godzinę. Wykwalifikowani pracownicy mogą liczyć na stawki w granicach 8-11 funtów. Zdarza się jednak, że nawet doświadczeni rzeźnicy pracują za ustawowe minimum, gdyż nie znają podstaw angielskiego. Setki ofert dla pracowników branży mięsnej znajdziesz na stronie www.jobcentre.gov.uk.

Rekrutacje do brytyjskich zakładów prowadzi m.in. agencja Staffline Group. W zależności od doświadczenia i kwalifikacji kandydata oferowane stawki oscylują w granicach 8,50-10 funtów za godzinę.

Więcej przeczytasz w papierowym wydaniu „Zagranicznych Ofert Pracy”.
W sprzedaży od 8 lutego.

PODZIEL SIĘ